Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας
Τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, αποτελούν αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες των οποίων εταίρος είναι και η Περιφέρεια Αττικής.
Εφαρμόζουν προγράμματα πρόληψης, που βασίζονται στη φιλοσοφία της αγωγής και της προαγωγής της υγείας και επιδιώκουν την ευαισθητοποίηση των φορέων και των πολιτών των τοπικών κοινωνιών, με σκοπό την ενεργοποίησή τους στον αγώνα της πρόληψης.
Τα προγράμματα που αναπτύσσουν τα Κέντρα Πρόληψης απευθύνονται:
- Σε γονείς
- Σε μαθητές και εφήβους
- Σε στρατευμένους
- Σε αθλητικούς συλλόγους και ομάδες
- Σε επαγγελματίες που έρχονται σε άμεση επαφή με το πρόβλημα (εκπαιδευτικούς, προπονητές, αστυνομικούς, επαγγελματίες υγείας, ιερείς, στρατιωτικούς κ.ά.)
- Σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες (παλιννοστούντες, πρόσφυγες, μειονοτικές ομάδες, φυλακισμένους κ.ά.)
- Στην ευρύτερη κοινότητα
Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ)
Τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), είναι οι μονάδες ημερήσιας φιλοξενίας ηλικιωμένων ατόμων μη δυνάμεων να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα (κινητικές δυσκολίες, άνοια, κλπ), των οποίων το οικογενειακό περιβάλλον που τα φροντίζει εργάζεται ή αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα ή υγείας και αδυνατεί να ανταποκριθεί στη φροντίδα τους.
Σκοπός των ΚΗΦΗ είναι η παραμονή των ηλικιωμένων στο οικείο φυσικό και κοινωνικό τους περιβάλλον, η αποφυγή της ιδρυματικής περίθαλψης και του κοινωνικού τους αποκλεισμού, η βελτίωση της ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων καθώς και των άλλων μελών της οικογένειας.
Κέντρα Αποθεραπείας-Αποκατάστασης (Κ.Α.Α.-ΚΔΗΦ)
Είναι αυτοτελείς και ανεξάρτητες μονάδες στις οποίες παρέχονται υπηρεσίες υγείας και νοσηλείας σε ασθενείς εσωτερικούς και εξωτερικούς που έχουν ανάγκη φυσικής αποκατάστασης και πάσχουν από παθήσεις του νευρικού, κυκλοφορικού, αναπνευστικού συστήματος και από νοητική στέρηση.
Διακρίνονται στις παρακάτω κατηγορίες:
- Κέντρα Α-Α Κλειστής Μονάδας
- Κέντρα Α-Α Ημερήσιας Νοσηλείας
- Ελάχιστη Μονάδα Ιατρικής Αποκατάστασης
- Κέντρα Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με ειδικές ανάγκες
Μονάδες Παιδικής Προστασίας
Είναι δομές που λειτουργούν ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και περιθάλπουν ανήλικους που στερούνται οικογενειακού περιβάλλοντος ή απομακρύνονται από το οικογενειακό τους περιβάλλον για διάφορους λόγους.
Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ)
Είναι το σύνολο των χώρων που διατίθενται για την μόνιμη διαβίωση- κατοικία των ατόμων, ηλικίας άνω των 18 ετών, με αναπηρία (κινητική, νοητική ή αισθητηριακή, εκ γενετής ή επίκτητη ακολουθούμενη ή μη από δευτερογενείς παθήσεις και διαταραχές ) τα οποία δεν μπορούν να διαβιώσουν αυτόνομα χωρίς κατάλληλη υποστήριξη. Η οργανωμένη υποστήριξη από τον Φορέα, διασφαλίζει συνθήκες κατάλληλες για ύπνο, σωματική υγιεινή, καθαριότητα και αξιοπρεπή καθημερινή διαβίωση.
Οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ενισχύουν το θεμελιώδες δικαίωμα για ανεξάρτητη διαβίωση κάθε ατόμου με αναπηρία, μέσω αφενός της παροχής φροντίδας και υποστήριξης, με σεβασμό στα δικαιώματα , την αξιοπρέπεια τις ανάγκες και τις επιθυμίες του και αφετέρου της διατήρησης και ανάπτυξης στο μέγιστο βαθμό των δεξιοτήτων και ικανοτήτων, προκειμένου να διαβιεί αυτόνομα και ενεργά στο κοινωνικό περιβάλλον, με στόχο τη κοινωνική του ένταξη και την πρόσβαση στην εκπαίδευση και την εργασία.
Η Υποστηριζόμενη Διαβίωση στοχεύει στην αποϊδρυματοποίηση των ατόμων με αναπηρία καθώς και στην απόκτηση καλύτερης ποιότητας ζωής και έλεγχο των επιλογών τους από τα ίδια.
Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ)
Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών είναι μονάδες στις οποίες απασχολούνται παιδία ηλικίας 5-12 χρονών, με οργανωμένες ατομικές ή ομαδικές δραστηριότητες, εκτός σχολικού χρόνου, με σκοπό την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους και την εξυπηρέτηση των γονέων τους.
Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία
Τα Κέντρα δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία είναι μονάδες δυναμικότητας 20-25 ατόμων, που απασχολούνται παιδιά και ενήλικες με αναπηρία. Στις μονάδες αυτές εντάσσονται και έφηβοι με Νοητική Υστέρηση και Κινητική Αναπηρία.
Σκοπός τους είναι η δημιουργική απασχόληση παιδιών και ενηλίκων μέσω προγραμμάτων έκφρασης και ψυχαγωγίας, άσκησης λόγω ανάπτυξης ατόμων και κοινωνικών δεξιοτήτων, η προ-επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτισή τους καθώς και η παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών στα ίδια και στο οικογενειακό και συγγενικό τους περιβάλλον.
Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ)
Οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα είναι οι μονάδες που φροντίζουν ηλικιωμένα άτομα αυτοεξυπηρετούμενα και μη. Οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων εξασφαλίζουν στους φιλοξενούμενους υγιεινή και ασφαλή διαμονή, υγιεινή διατροφή, τακτική ιατρική παρακολούθηση, φυσικοθεραπεία, ψυχαγωγία, ψυχολογική υποστήριξη και γενικά σεβασμό και ενδιαφέρον στον περιθαλπόμενο, ανεξαρτήτως πνευματικής και σωματικής κατάστασης.
Μονάδες Φροντίδας Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης (ΜΦΠΑΔ)
Πρόκειται για Μονάδες που φροντίζουν βρέφη ή/και παιδιά μέχρι την ηλικία της υποχρεωτικής εκπαίδευσης για ορισμένο χρονικό διάστημα της ημέρας παρέχοντας τους συγκεκριμένες υπηρεσίες:
- δημιουργικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας
- διαπαιδαγώγησης και ομαλούς ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης
- διατροφής και φροντίδας
Δημοτικοί Παιδικοί Βρεφικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί
Πρόκειται για Μονάδες που φροντίζουν βρέφη ή/και παιδιά μέχρι την ηλικία της υποχρεωτικής εκπαίδευσης για ορισμένο χρονικό διάστημα της ημέρας παρέχοντας τους συγκεκριμένες υπηρεσίες:
- δημιουργικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας
- διαπαιδαγώγησης και ομαλούς ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης
- διατροφής και φροντίδας
Πιστοποιημένοι Φορείς μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα
Πιστοποιημένοι φορείς του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας είναι οι φορείς Ιδιωτικού Δικαίου που παρέχουν υπηρεσίες- πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας- κοινωνικής φροντίδας σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και έχουν ελεγχθεί ότι πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να τους δοθεί η Ειδική Πιστοποίηση.
- Η Πρωτοβάθμια Κοινωνική Φροντίδα έχει αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών ανοιχτής φροντίδας και αποσκοπεί στην πρόληψη αναγκών και στον έγκαιρο εντοπισμό προβλημάτων κοινωνικοοικονομικού αποκλεισμού.
- Η Δευτεροβάθμια Κοινωνική Φροντίδα έχει αντικείμενο την παροχή φιλοξενίας ή κλειστής φροντίδας και αποσκοπεί στη θεραπεία, αποκατάσταση σωματικής, πνευματικής, ψυχικής νόσου ή αναπηρίας καθώς και στην πρόληψη και αποκατάσταση των συνεπειών του κοινωνικοοικονομικού αποκλεισμού.
- Η Τριτοβάθμια Κοινωνική Φροντίδα έχει αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών ανοιχτής και κλειστής κοινωνικής φροντίδας που απαιτεί υψηλή εξειδικευμένη τεχνολογία.
TOMY
Ομάδες Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Στελεχώνονται από μια ολιγομελή διεπιστημονική ομάδα υγείας. Βασική τους αποστολή είναι η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ΠΦΥ στον πληθυσμό ευθύνης τους.
Τι κάνουν οι ΤΟΜΥ;
- Διασφαλίζουν την προσβασιμότητα στις υπηρεσίες και τη συνέχεια της φροντίδας σύμφωνα με τις ανάγκες του εκάστοτε πληθυσμού.
- Παρέχουν ασφαλή, αποτελεσματική, ολιστική και ποιοτική ανθρωποκεντρική φροντίδα υγείας.
- Βασική τους μέριμνα είναι η παροχή υπηρεσιών πρόληψης και προαγωγής υγείας στον υγιή πληθυσμό, η ολοκληρωμένη φροντίδα ασθενών, με έμφαση στην αντιμετώπιση των χρόνιων νοσημάτων, καθώς και η παροχή υπηρεσιών που άπτονται της δημόσιας υγείας, όπως οι εμβολιασμοί, η κατ’ οίκον φροντίδα και άλλες.